نامهای برگزیده ایرانیان
به نام خدا
اسامی و نام ها در هر کشوری نشان از فرهنگ آن کشور دارد. در کشور ما بیشتر نام ها نامهایی برگرفته از فرهنگ اسلامی است. این تحقیق را بخوانید تا سخن مرا تصدیق نمایید
بنا بر اطلاعات به دستآمده از تعداد 90 میلیون سند سجلی، نام «محمد» در میان مردان و نام «فاطمه» در میان زنان بیشترین طرفدار را داشته و هیچ واقعه تاریخی یا رویکرد فرهنگی یا تحول اجتماعی در طول سالهای مورد مطالعه، نتوانسته است از میزان رغبت عمومی به این دو نام بکاهد.
بررسی یکصد نام برتر ایرانیان در میان مردان و زنان نیز حکایت از آن دارد که بخش اعظم این نامها به طور مستقیم در ارتباط با باورهای دینی و مذهبی مردم است و از این رو میتوان نتیجه گرفت که جامعه ایران، جامعهای عمیقا مذهبی است... .
شخصیتهای مذهبی غیر از چهارده معصوم (تأثیر شگرف عاشورا در فرهنگ نامگذاری ایرانیان)
مروری بر نامهای پربسامد، حاکی از آن است که بیشترین نامهای مربوط به شخصیتهای مذهبی غیر از چهاردهمعصوم، مربوط به کسانی است که به نحوی درگیر واقعه عاشورا بودهاند و این امر، تأثیر شگرف فرهنگ عاشورا بر جامعه ایرانی را به اثبات میرساند.
در میان مردان، نامهای عباس، علیاکبر، اکبر، علیاصغر، اصغر، قاسم، ابوالفضل، مسلم و حبیب و در میان زنان اسامی سکینه، زینب، رقیه، لیلا، شهربانو (همسر امام حسین(ع)) و امالبنین (مادر حضرت عباس(ع))، به ترتیب پرطرفدارترین نامهای مربوط به شخصیتهای مذهبی غیر از چهاردهمعصوم(علیهمالسلام) است که همگی مرتبط با عاشورا و کربلا هستند... .
تأثیر رویدادها بر نامگذاریها
مروری بر افزایش یا کاهش رغبت به نامهای خاص و تطبیق آن با وقایع تاریخی بستر زمانی نامگذاریها، حاکی از آن است که رویدادها و رویکردهای عمده جامعه در زمانهای مختلف، به طور محسوسی بر میزان رغبت یا عدم رغبت مردم به برخی نامها، تأثیر میگذارد.
در زیر به چند نمونه اشاره میشود:
الف) روحالله
همزمان با اوجگیری انقلاب اسلامی در سال 1356، «روحالله» که نام رهبر این انقلاب (امام خمینی) بود، با اقبال بیشتری روبهرو میشود و این رویکرد در سال 58، به اوج خود میرسد.
بررسی فراوانی این نام، حاکی از آن است که در فاصله سالهای 1340 تا 1355، هر سال بین 504 الی 570 نفر در کل کشور به این اسم نامیده میشدهاند اما در سال 56، این رقم با یک جهش معنیدار به 822 رسید و در سال بعد، 9300 نفر، فرزندان خود را «روحالله» نامیدند. در سال 1358 نیز 20.368 نفر یعنی 37/2درصد متولدین ذکور، «روحالله» نامیده شدند.
این رقم در سال بعد به 15.193رسید، در سال 60 به 12.317 نفر و همینطور سیر نزولی یافت تا آنکه در سال 1368 که امام خمینی رحلت کرد، بار دیگر نام «روحالله» مورد توجه بیشتری قرار گرفت و در حالی که در سال 67، تعداد متولدین نامگذاریشده به «روحالله» از 2197 نفر تجاوز نمیکرد، در این سال با یک افزایش 300 درصدی 6719 نوزاد پسر، «روحالله» نامیده شدند.
ب) مهدی
هرچند در جمعبندی اسامی مردان، نام «محمد» در صدر جدول قرار میگیرد و در چهل سال اخیر نیز در اغلب سالها نام «محمد» و «علی» همواره بیشترین اقبال را داشتهاند، ولی مروری بر شناسنامههای صادره در سالهای 1358 تا 1363 حاکی از آن است که در این سالها، نام «مهدی» در صدر قرار گرفته است.
دلیل این امر نیز به آغاز و اوجگیری جنگ تحمیلی و توجه ویژه جامعه در آن سالها به امام عصر، حضرت مهدی(عج) برمیگردد.
در سالهای میانی جنگ نیز نام «مهدی» رتبه دوم را به خود اختصاص میدهد و در سالهای پایانی، رتبه سوم را.
گفتنی است، در چهل سال اخیر، به جز ایام آغاز و اوج جنگ، نام مهدی، اولویت نخست نامگذاری در ایران نبوده است... .
از بررسی 90 میلیون سند سجلی همچنین برمیآید که «شهربانو» با فراوانی 245 هزار و 683 هزار نفر، پرطرفدارترین نام ایرانی در گروه زنان بوده است. «شهربانو» در رتبه بیستم جدول کل قرار دارد.
«فریبا» که در رده 29 جدول کل است، با فراوانی 202 هزار و 689 نفر، دومین و «مهناز» با رتبه کل 31 و با فراوانی 197 هزار و 487 نفر، سومین نام ایرانی دختران است.
پس از این سه اسم، نسرین، فرزانه، فرشته، پروین، ناهید، شهناز، افسانه، مهری، مهین، پروانه، پریسا، سحر، آرزو، مژگان، زیبا، ندا، شیرین، منیژه، گوهر، شهین، پری، خانم، ایران، خاور، خاتون، مهسا، سیما و آذر، نامهایی هستند که با ریشه ایرانی در جمع صد اسم برتر دختران ایران جای دارند... .